Közép-Thaiföld kincsei

Közép-Thaiföld kincsei

Közép-Thaiföld az ország kulturális központja. A felemelkedő thai nép Ayuttayával, mint Siam volt fővárosával írta be magát a történelembe mint a nagy délkelet-ázsiai birodalmak egyike. A királyság négy évszázados fennállása alatt több mint 400 templom épült, és a kor minden, magára valamit is adó uralkodója képviseltette magát ebben a modern fővárosban.

Ez a három napos út betekintést nyújt az uralkodók korabeli és napjainkbeli életébe. Mindehhez feltétel volt a Chao Phraya folyó jelenléte, aminek vizénél többször is tiszteletünket tesszük majd. Tovább folytatva utunkat Kanchanaburiba az ország egyik híresen szép tartományának természeti szépségeit látogatjuk majd meg, illetve felelevenítjük a térség második világháborúban játszott szerepét. A világ egyik leghíresebb úszópiaca, majd a világ egyik legkülönösebb, sínek mentén működő piaca zárják a programot.

PROGRAM

1. NAP

Indulás Bangkokból a Morchit 2 autóbusz pályaudvarról kisbusszal.

CentralThailand101

Bang-Pa In palota

Elsőként meglátogatjuk a Chao Phraya folyó ölelésében található Bang Pa-In szigetét, melyen található királyi palotát Őfelsége Bhumibol Adulyadej király (IX. Rama) és neje, Sirikit királynő alkalmanként még mindig használja mind nyári rezidenciaként, mind fogadások és bankettek tartására. A séta során különböző stílusú épületek együttesét látjuk majd, és megnézzük Thaiföld legmeghökkentőbb, gótikus stílusban épült buddhista templomát.

Ebéd

Az ebédet a Chao Phraya folyón egy fából készült álló bárkán fogjuk elfogyasztani: rántott hal, hal és tojás gombócok, grillezett garnélarák.

CentralThailand102

Ayutthaya

Ebéd után folytatjuk utunkat az UNESCO Világörökség részét képező Ayutthayába, ami több mint 400 éven keresztül volt főváros, és a XVII. század végére egymilliós lakosságával a világ legnépesebb városává nőtt.

CentralThailand103

A történelmi város legfontosabb műemlékeit fogjuk meglátogatni: Wat Yai Chai-Mongkol, Wat Phra Sri Sanphet, Wat Phra Mahatat, Wat Chaiwatthanaram, Wat Lokayasutharam.

Elefánt Kraal

Az elefántok egykor felbecsülhetetlen értékű árunak számítottak, és a régi időkben a thaiok évente rendeztek elefánthajtást, amikor a vad csordákat csapdába hajtották, hogy aztán közlekedési eszközként, teherhordásra, harci gépezetként hasznosítsák őket, vagy eladják őket Indiába és Perzsiába. A kraal a thai neve annak a cölöpökkel körbekerített területnek, ami az elefánthajtás végállomása volt. Rövid ismerkedés az elefánt történelemmel, az elefánt kultúrával és a mahoutok életével az ország egyetlen megmaradt elefánt kraaljában.

Vacsora

Vacsora a Chao Phraya folyó partján lévő étteremben: fűszeres hal, sült csirke, garnélarák zöldségekkel és rizzsel.

CentralThailand104Homestay

Ezen az estén egy, a Chao Phraya folyó partján élő thai családnál fogunk megszállni. A rendszeres áradások miatt az épületek szerkezete itt nagyon hasonlít a Tisza-part épületeihez. Akinek kedve van, aludhat szunyogháló alatt a folyóparti verandán.

2. NAP

CentralThailand105Reggeli

Reggelire rizs leves napfelkeltével.

CentralThailand106

Thaiföld legnagyobb Buddha szobra

Ma elmegyünk az Ang Thong-beli Wat Muang-ba, ugyanis itt található Thaiföld legnagyobb Buddha szobra, ami 92 méterével a legmagasabb szobor Thaiföldön, és a kilencedik legmagasabb szobor a világon.

CentralThailand107

Kanchanaburi

A második világháborúban a japánok szövetséges hadifoglyokkal és ázsiai kényszermunkásokkal építtették a hírhedt “halálvasútat”, ami egy 415 km hosszú stratégiai vasútvonal mely Thaiföldet kötötte össze Burmával. A borzasztó kemény munkakörülmények és a japánok brutalitása miatt az építési munkák során 16.000 hadifogoly és 100.000 ázsiai munkás veszítette életét. Híd a Kwai folyón – emlékezés a második világháborúra.

CentralThailand108Gyönyörködés a táj szépségében – vonat ablakból

Egy kis vonatozás a híres-hírhedt hídon át a történelmi vasútvonalon. Utazás rizsföldek mellett, hegyek-dombok között és folyóparton. A csomagolt ebédet a vonaton fogjuk elfogyasztani.

CentralThailand109Sai Yok Noi vízesés

A vonatozás városban kezdődik, és kellemes módon üdítően zöld környezetben ér véget. Rövid séta után első látnivalónk a Sai Yok Noi vízesés lesz, ami a Sai Yok Nemzeti Park legnépszerűbb látnivalója. Könnyű megközelíthetősége miatt sok thai család piknikezik itt.

CentralThailand110Erawan vízesés

Miután kigyönyörködtük magunkat a Sai Yok Noi vízesésnél, átbuszozunk az Erawan Nemzeti Parkba, aminek fő látványossága Thaiföld legbájosabb, hét lépcsős vízesése, ahol játékos halakkal lehet együtt fürdeni a türkiz vizű tavacskákban. A vízesések sorát követve a legalsótól a legfelső vízeséshez egy 2 km-es túra útvonal vezet, így aki szívesen túrázik, itt csodás környezetben élheti ki ezt a vágyát, és akár többször is megmártózhat a frissítő vízben. Az Erawan vízesés az, ahol minden van: varázslatos környezet, vízesés alatti úszkálás, testmozgás.

CentralThailand111Wat Tam Seua

Ezen az estén kerül bemutatásra Kanchanaburi leglátványosabb naplementéje, amit a rizsföldek fölé emelkedő, dombtetőre épült Wat Tam Seua templomegyüttesből fogunk szájtátva végignézni.

CentralThailand112Vacsora

A színorgia után ízorgia. Vacsorára rostonsült húsok a történelmi híddal a háttérben.

Éjszaka

A szállásunk a folyóhoz közel lesz. Nagyon közel.

3. NAP

CentralThailand116Don Rak katonai temető

Reggeli után első állomásunk a Don Rak katonai temető, amely közel 7000, a halálvasút építése során elhunyt hadifogoly végső nyughelye. Az élmény attól igazán felkavaró, hogy ez csupán töredéke a vasút építése során életüket vesztő embereknek.

CentralThailand113

Damnoen Saduak úszópiac

Nem is olyan sok idővel ezelőtt a mindennapi emberek számára a közlekedés és szállítás még elválaszthatatlan volt a vízi utaktól. Ezt az élményt élhetjük át a mai délelőttön, amikor  is visszautazunk az időben és meglátogatjuk a világ egyik leghíresebb úszópiacát, a thaiföldi Damnoen Saduakot. Mi is csónakba szállunk, hogy részesei legyünk az eseményeknek és vízközelből vehessük szemügyre a többi csónakból árusított portékát. A színes vízi gyümölcs és zöldség piac kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy a még ismeretlen gyümölcsöket megkóstoljuk, illetve kipróbáljuk milyen csónakból ajándékot vásárolni. Aki még nem alkudozott csónakban ülve, az most ezt is megteheti. Ha tetszett az élmény, otthon beszélje meg a helyi zöldségesével.

Ebéd

Milyen az íze a csónakban főtt tészta levesnek? Most megtudjuk.

CentralThailand114

Piac a síneken

Ebéd után utunkat Mae Klong felé vesszük, ami egy másfajta piac kapcsán világhírű. A standok között ugyanis vonat közlekedik. Az árusokat mintha egy láthatatlan karmester vezényelné, adott időben egyszer csak fogják és behúzzák pultjaikat a sín mellől, leeresztik az üzletük előtt kitámasztott ponyvát, és a piac mozdulatlanságba dermed. Majd miután a kint lévő áruk mellett pár centivel elhalad a szerelvény, mindent gyorsan visszacsinálnak, és egy perc elteltével minden úgy tűnik, mintha vonat sose járt volna arra.

CentralThailand115Só farm

Samut Sakhon a legnagyobb tengeri só termelője Thaiföldnek, így útközben megállunk egy fénykép erejéig.

Adj vért!

Életet menteni felemelő érzés. A különböző embertípusokban különböző az Rh-antigének gyakorisága, így bizonyos vércsoportokra országosan állandó igény van. Samut Sakhon kórházában vért adhat, aki akar. Közben betekintés a thai egészségügyi ellátórendszer színfalai mögé.

Az út este fél hét körül végződik Bangkokban a Victory Monumentnél.


TELITALÁLAT:

Azok számára, akik három napban szeretnének ízelítőt kapni Thaiföld történelmének kiemelkedő állomásaiból, természeti szépségeiből, illetve az ország kultúrájából.

ÁR:

3200 THB/fő/nap, azaz 3×3200 THB = 9600 THB/fő, amely magában foglalja a következőket:

Az ár nem tartalmazza az ivóvíz melletti egyéb ital fogyasztást.

Célország Thaiföld
Indulás dátuma Igény szerint
Időtartam 3 nap/2 éjszaka
Indulás/Érkezés Bangkok Morchit 2 autóbusz pályaudvar / Bangkok Victory Monument
Létszám Ez az út 4-9 személy számára foglalható
Ár 3200 THB/fő/nap

Online érdeklődés

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefon (kötelező)

Üzenet