Nagy körút

Nagy körút

Ez a tizenegynapos program tökéletes választás mindenkinek, aki szeretné megismerni Thaiföld történelmének kiemelkedő periódusait, sokszínű kultúráját, változatos etnikai összetételét. Az út egyedisége az összeállításában rejlik, mivel minden nagyobb tájegység legfontosabb látnivalóit lefedi, és emellett minden régióban egy-két turisták által ritkán látogatott különlegességet is magában foglal.

Először az ország észak-keleti részét, az ismeretlen Isant fedezzük fel, annak lakóival, nemzeti parkjaival, Angkor birodalom korabeli történelmével, selyem iparával. Innen észak felé vesszük az irányt, ahol többek között az oly népszerű Fehér Templomot és az Arany Háromszöget látogatjuk meg, és megismerjük néhány hegyi törzs szokásait. Azután az észak fővárosa, Chiang Mai vár minket, és a környék állatos élményei: elefánt és tigris minden mennyiségben. Utunkat dél felé folytatva a thai történelem két legkimagaslóbb periódusába utazunk vissza az időben: Sukothai és Ayutthaya királyság vár minket. Innen tovább fokozzuk természeti szépségekből fakadó csodálatunkat, és bejárjuk Kanchanaburi két vízesését. Óriás Buddha szobor, naplemente, úszópiac tarkítják még a programot.

PROGRAM

1. NAP

Indulás

Indulás Bangkokból a Morchit 2 autóbusz pályaudvarról kisbusszal.

Érkezés

Érkezés Chaiyaphumba, transzfer a busz pályaudvarról, check-in a szállásra.

Isan115Tájékozódás

Felfrissülés után ismerkedés a várossal és annak történelmével.

Vacsora előtt a helyiekhez csatlakozhatunk kocogni vagy aerobikozni.

Vacsora

Este vacsora az éjszakai piacon, ahol többek között ki lehet próbálni, milyen a kacsa, ahogy Isanban készítik.

Esti program

Vacsora után megnézzük a város egyik elegáns szállodájában, miként töltik estéiket a város kultúrát szerető lakói. – Karaoke egy más életérzéssel.

2. NAP

Reggeli

Szem előtt tartva, hogy Isan etnikai és kulturális arcát a lao mellett khmer és vietnámi hatás is alakítja, reggeli egy vietnámi étteremben.

Isan114Iskola látogatás

Ismerkedés a thai iskolarendszerrel. Egy thai iskolában megnézzük, hogyan indul a nap.

ASEAN – Thaiföld és Délkelet-Ázsia jövője. Beszélgetés egy tanárral az ASEAN oktatásról.

Isan108Thaiföld Stonehenge-e

Elmegyünk a Phu Laen Kha Nemzeti Parkba, ahol megnézzük a Mo Hin Khao természeti képződményt, amit a thaiok szerényen csak Thaiföld Stonehenge-ének neveznek. Emellett több érdekes sziklacsoport, kő dzsungel és fantasztikus rálátás vár minket a végtelenbe nyúló síkságra.

Isan109Ebéd

Isanban rengeteg a folyó és a tó, így a hal az egyik meghatározó étel. Ebédünket a Lam Pa Tao folyóra épült gát-tó partján fogyasztjuk majd el, aminek vizét nemcsak áramfejlesztésre és öntözésre használják, hanem ivóvíz készletként is, sőt az itt összegyűlt víz a Tat Ton vízeséshez is eljut.

Isan110

Tat Ton vízesés

Látogatás a Tat Ton Nemzeti Parkban, aminek fő attrakciója a Tat Ton vízesés. Fürödni szabad!

Isan102

Vacsora

Isan konyhaművészetében mi sem különlegesebb, mint a rovarok. Gyakran láthatjuk hogyan nassolnak sült bogarakat, de teljes értékű ételeket is készítenek belőlük. Sokan azt gondolják, ennek a szegénység az oka, de az isaniaknak erről egészen más a véleményük. Vacsorára aki akarja, megkóstolhatja, milyen ételek készülnek hangyából – hangya leves, hangyatojás omlett, hangyatojás friss zöldségekkel vagy nagy hangya saláta.

Esti program

Jéghideg italok és akusztikus thai élőzene.

3. NAP

Isan113

Reggeli

Első utunk a reggeli piacra vezet, itt vesszük meg a reggelit.

Isan103Phimai Történelmi Park

Phimai ősi városa a modern Phimai területén található, mely az Angkor birodalom óta lakott. A Phimai Történelmi Park ad helyet a Thaiföldön található legnagyobb és legjobb állapotban lévő Angkor birodalom korabeli templom komplexumnak, amely közel ezer éves. A rekonstruált épületegyüttes hasonlít az egy évszázaddal később épült kambodzsai Angkor Wat-ra, csak kisebb annál.

Isan106Ebéd

Kitűnő lehetőség kipróbálni Isan kulináris szentháromságát: grill csirke, papaya saláta, ragacsos rizs. Az ebédet Thaiföld legnagyobb és legöregebb füge fája mellett fogyasztjuk el, majd utána közelről is szemügyre vesszük ezt az igazán különleges fát, mely dzsungelként nőve egymaga egy egész szigetet beborít.

Isan112

Selyem

A régió messze földön híres a selyemszövéséről és kiváló minőségű pamutjáról, és Isanban családok ezrei szőnek még selyem kelméket otthonukban kézi szövőszéken. Most megismerhetjük azt a generációk óta őrzött kulturális örökséget, ahogyan a selyem készül – a selyemhernyótól a blézerig.

Vacsora

Büfé vacsora Chaiyaphum egyik belvárosi éttermében. Mindent a szemnek, mindent a szájnak.

Esti program

Egy külön kategória a szórakozásban: Isan disco.

4. NAP

A mai nap kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy Thaiföldről szóló filmeket nézzünk. Átutazunk Chiang Rai-ba.

NorthernThailand110Ebéd

Ebédelni Phitsanulokban állunk meg, egy különleges, láblógatós étteremben. A város egyébként Thaiföld második legfontosabb Buddha szobrának otthona, emellett pedig a legideálisabb hely az országban arra, hogy a khmer és a thai építészet közötti különbséget láthassuk.

NorthernThailand100Chiang Rai

Chiang Rai-ba való megérkezésünk tiszteletére a város óratornya fény- és hangjátékot fog előadni örömében, amit mi jól megnézünk. Az óratorony 2008-ban épült Őfelsége Bhumibhol Adulyadej király tiszteletére, építője Chalermchai Kositpipat, ugyanaz a művész, aki a Fehér Templomot is építette.

NorthernThailand101Vacsora

A vacsorát egy hangulatos szabadtéri étteremben költjük majd el. Lampionok, folyópart, kitűnő ételek, szívélyes kiszolgálás. Jó étvágyat!

5. NAP

NorthernThailand114Wat Phra Kaew

Reggeli után meglátogatjuk Chiang Rai-ban a Wat Phra Kaew-t, ami a bangkoki királyi palotában látható és az országban legnagyobb tisztelettel övezett Smaragd Buddha megtalálási helye. A szobrot Thaiföld védelmezőjének tekintik, így a thaiok számára kiemelkedően fontos vallási és politikai szimbólum. Ha Bangkokban nem sikerült elég közel férkőzni az eredetihez, itt a remek lehetőség lefotózni a másolatát.

NorthernThailand114A Fehér Templom

Wat Rong Khun, a Fehér Templom meglátogatása mindenképpen maradandó élmény. A templom nemcsak kívülről értelmezi újra a thai templomi építészetet, belül is meglepetéseket tartogat, ugyanis a hagyományos, Buddha életét elmesélő falfestmények helyett többek között Neo, Pókember és Kung Fu Panda emlékeztet minket az élet körforgására.

NorthernThailand102Zsiráfnyak és óriás fülcimpa

Thaiföld északi pereme az, ahol az etnikai sokszínűség lakik. Egy olyan helyre látogatunk el, ami öt különböző hegyi törzs kultúráját, szokásait, öltözékét és kézműves tárgyait mutatja be egymás mellett. Különböző népek, különböző szokások.

NorthernThailand112Az Arany Háromszög

Hajnali ködbe burkolózó domboldalak, mákbetakarítás, hegyi törzsek, és a legendás Mekong folyó. Az Arany Háromszög elnevezés három ország, Thaiföld, Mianmar és Laosz találkozását jelöli, ahonnan a világ illegális heroin termelésének több mint fele származik. A XX. század közepéig Chiang Rai tartomány volt az ópium termelés központja Thaiföldön. Nem is csoda, hiszen a thai kormány maga reklámozta az ópium termelést az ország északi határvidékén, és adott ki engedélyeket a hegyi törzseknek, hogy ópiumot állítsanak elő a kormánynak. Évtizedekig tartó erőfeszítések eredményeként manapság már többnyire inkább teát, kávét vagy kukoricát termelnek az itt lakók, ám a régió történelme – és tragédiája, mint távoli, törvények nélküli vidék – elválaszthatatlanná vált ettől az igen jövedelmező foglalkozástól. Fotó az Arany Háromszögről, majd ebéd a Mekong-parton.

NorthernThailand111Opium? Yes please!

Az ópium évezredek óta ismert fájdalomcsillapító,  a gyógyászat kezdeteitől használják, és kereskedelme többek között háborúkhoz és forradalmakhoz vezetett, miközben hatalmas profitot generált kereskedőinek valamint az ezt termelő államoknak. Múzeum, ahol mindent megtudhatunk az ópiumról. A szer történelme, előállítási folyamata, hatása az egyénre és a társadalomra, fontos szerepe a nemzetközi kereskedelemben. Hol tanulnánk az ópiumról, ha nem az Arany Háromszögben?

NorthernThailand107Irány Chiang Mai

A múzeum után Chaing Mai-ba utazunk. A vacsorát a város híres éjszakai piacán költjük el, ahol a világ minden konyhája képviselteti magát. A piac emellett kitűnő lehetőséget nyújt további ajándékok vásárlására, és nem utolsó sorban ez ad helyt az esti programunknak is: ladyboy show! A jó hangulat garantált! És hogy a ladyboyok valóban vonzóbbak-e mint a nők, azt most mindenki eldöntheti maga.

6. NAP

NorthernThailand104Mae Sa elefánt tábor

Reggeli után meglátogatjuk Thaiföld egyik legszórakoztatóbb elefánt táborát, ami több mint 70 boldog elefánt otthona. Igazi tehetségek is akadnak közöttük, így – miután szemtanúi lehettünk az elefánt fürdetés örömeinek – bemutatják nekünk, hogyan tudnak dolgozni, hogyan rúgják a bőrt focimeccsen, a művészlelkek pedig festői tudásukról tesznek tanúbizonyságot. És ez mind csak ízelítő abból az elefantasztikus programból, ami itt vár minket. A legjobbat a végére hagyjuk: elefánton lovaglós fotó nélkül csak nem megy haza senki se Thaiföldről…

NorthernThailand105Játssz a tigris farkával!

Szereti Ön a tigriseket? A tigrisek is szeretik Önt! A Mae Rim Tigris Királyság az a hely, ahol nem azért vannak körbekerítve a tigrisek, hogy bent tartsák őket, hanem azért, hogy az embereket kint tartsák. Ennyire népszerű ugyanis a tigris park, ahol 15 percet tölthet testközelben bárki néhány tigrissel. Bébi tigrist szeretne simogatni? Esetleg meghúzná az anya tigris farkát? Vagy jobban érdekli a tigris család feje? A helyszínen kiválaszthatja, melyik csíkosbőrűvel szeretne testközelbe kerülni. Nem kell félni, nem harap! Ebéd a tigrisek társaságában. A kerítésen kívül.

NorthernThailand115Chiang Mai

Ebéd után állati élményekkel telve visszatérünk Chiang Mai történelmi belvárosába, ahol Wat Chedi Luang lesz a tájékozódási pontunk. Délután szabad program. Ha úgy érzi, az jót tesz a karmájának, itt beszélgethet egy buddhista szerzetessel a Valóság természetéről és a nirvánáról. Vagy kihasználhatja a szabad program adta lehetőséget és elveszhet a belváros sétáló övezetében. Akinek inkább egy frissítő masszázs esne jól, azokkal elmegyünk Chiang Mai különleges spa-jába, ahol a női börtön hat hónapon belül szabaduló lakói tekergetik-csavargatják a végtagjainkat. Támogassuk a felszabadulást!

NorthernThailand106Vacsorára táncbemutató

A mai vacsora menüje úgy van kialakítva, hogy egy tucat helyi specialitást megkóstolhassunk, közben pedig hagyományos thai lanna és hegyi törzsi táncok sorát láthatjuk.

7. NAP

NorthernThailand108Doi Inthanon Nemzeti Park

A Doi Inthanon Nemzeti Park névadója, Doi Inthanon 2565 méterével a legmagasabb hegy Thaiföldön, így kézenfekvő, miért a Királyi Thai Légierő üzemelteti a csúcsközeli két chedit. A Phra Mahathat Naphamethanidon Őfelsége Bhumibol Adulyadej király születésének hatvanadik évfordulójára, a Phra Mahathat Naphapholphumisiri pedig Őfelsége Sirikit királynő születésének hatvanadik évfordulójára épült. Nemcsak a látvány pazar, a hely hangulata is nagyon különleges. Lenézünk a felhőkre. Utána ebéd a hegy lábánál.

Sankampaeng Hőforrás

105 fok az eredésénél, majd távolabb egyre hűvösebb a hőforrás vize. Főzzön tojást benne! Vagy szőrtelenítsen a forráshoz közel! Talán a lábát áztatná? Esetleg belefeküdne? Vagy magát fényképezné inkább gőzfelhőkkel a háttérben? Mindent lehet. A kénes víz természetesen gyógyító hatású. Piknik az egészségért.

Vacsora és szállás Sukothaiban.

8. NAP

NorthernThailand116Sukothai Történelmi Park

A thaiok számára Sukothai volt az első igazi thai királyság, mely a XIII. század közepétől a XIV. század végéig virágozva mind a művészetek, mind az építészet terén létrehozta az igazi klasszikus thai stílust, és ebben az érában született meg a thai írás is. Az UNESCO Világörökség listáján szereplő Sukothai Történelmi Park nyújt nekünk betekintést a kor letűnt pompájába.

Thaiföld legnagyobb Buddha szobra

Ebéd után folytatjuk utunkat az Ang Thong-beli Wat Muang-ba, ugyanis itt található Thaiföld legnagyobb Buddha szobra, ami 92 méterével a legmagasabb szobor Thaiföldön, és a kilencedik legmagasabb szobor a világon.

Homestay

Ezen az estén egy, a Chao Phraya folyó partján élő thai családnál fogunk megszállni Ayutthayában. A rendszeres áradások miatt az épületek szerkezete itt nagyon hasonlít a Tisza-part épületeihez. Akinek kedve van, aludhat szunyogháló alatt a folyóparti verandán.

9. NAP

Bang-Pa In palota

Elsőként meglátogatjuk a Chao Phraya folyó ölelésében található Bang Pa-In szigetét, melyen található királyi palotát Őfelsége Bhumibol Adulyadej király (IX. Rama) és neje, Sirikit királynő alkalmanként még mindig használja mind nyári rezidenciaként, mind fogadások és bankettek tartására. A séta során különböző stílusú épületek együttesét látjuk majd, és megnézzük Thaiföld legmeghökkentőbb, gótikus stílusban épült buddhista templomát.

Ebéd

Az ebédet a Chao Phraya folyón egy fából készült álló bárkán fogjuk elfogyasztani.

Ayutthaya

Ebéd után folytatjuk utunkat az UNESCO Világörökség részét képező Ayutthayába, ami több mint 400 éven keresztül volt főváros, és a XVII. század végére egymilliós lakosságával a világ legnépesebb városává nőtt.

A történelmi város legfontosabb műemlékeit fogjuk meglátogatni: Wat Yai Chai-Mongkol, Wat Phra Sri Sanphet, Wat Phra Mahatat, Wat Chaiwatthanaram, Wat Lokayasutharam.

Elefánt Kraal

Az elefántok egykor felbecsülhetetlen értékű árunak számítottak, és a régi időkben a thaiok évente rendeztek elefánthajtást, amikor a vad csordákat csapdába hajtották, hogy aztán közlekedési eszközként, teherhordásra, harci gépezetként hasznosítsák őket, vagy eladják őket Indiába és Perzsiába. A kraal a thai neve annak a cölöpökkel körbekerített területnek, ami az elefánthajtás végállomása volt. Rövid ismerkedés az elefánt történelemmel, az elefánt kultúrával és a mahoutok életével az ország egyetlen megmaradt elefánt kraaljában.

Vacsora

Vacsora a Chao Phraya folyó partján lévő étteremben.

Homestay

Ma este is a Chao Phraya folyó partján élő thai családnál lesz a szállásunk.

10. NAP

Reggeli

Reggelire rizs leves napfelkeltével.

Kanchanaburi

A második világháborúban a japánok szövetséges hadifoglyokkal és ázsiai kényszermunkásokkal építtették a hírhedt “halálvasútat”, ami egy 415 km hosszú stratégiai vasútvonal mely Thaiföldet kötötte össze Burmával. A borzasztó kemény munkakörülmények és a japánok brutalitása miatt az építési munkák során 16.000 hadifogoly és 100.000 ázsiai munkás veszítette életét. Híd a Kwai folyón – emlékezés a második világháborúra.

Gyönyörködés a táj szépségében – vonat ablakból

Egy kis vonatozás a híres-hírhedt hídon át a történelmi vasútvonalon. Utazás rizsföldek mellett, hegyek-dombok között és folyóparton. A csomagolt ebédet a vonaton fogjuk elfogyasztani.

Sai Yok Noi vízesés

A vonatozás városban kezdődik, és kellemes módon üdítően zöld környezetben ér véget. Rövid séta után első látnivalónk a Sai Yok Noi vízesés lesz, ami a Sai Yok Nemzeti Park legnépszerűbb látnivalója. Könnyű megközelíthetősége miatt sok thai család piknikezik itt.

Erawan vízesés

Miután kigyönyörködtük magunkat a Sai Yok Noi vízesésnél, átbuszozunk az Erawan Nemzeti Parkba, aminek fő látványossága Thaiföld legbájosabb, hét lépcsős vízesése, ahol játékos halakkal lehet együtt fürdeni a türkiz vizű tavacskákban. A vízesések sorát követve a legalsótól a legfelső vízeséshez egy 2 km-es túra útvonal vezet, így aki szívesen túrázik, itt csodás környezetben élheti ki ezt a vágyát, és akár többször is megmártózhat a frissítő vízben. Az Erawan vízesés az, ahol minden van: varázslatos környezet, vízesés alatti úszkálás, testmozgás.

Wat Tam Seua

Ezen az estén kerül bemutatásra Kanchanaburi leglátványosabb naplementéje, amit a rizsföldek fölé emelkedő, dombtetőre épült Wat Tam Seua templomegyüttesből fogunk szájtátva végignézni.

Vacsora

A színorgia után ízorgia. A vacsorát a történelmi híddal a háttérben fogjuk elfogyasztani.

Éjszaka

A szállásunk a folyóhoz közel lesz. Nagyon közel.

11. NAP

Don Rak katonai temető

Reggeli után első állomásunk a Don Rak katonai temető, amely közel 7000, a halálvasút építése során elhunyt hadifogoly végső nyughelye. Az élmény attól igazán felkavaró, hogy ez csupán töredéke a vasút építése során életüket vesztő embereknek.

Damnoen Saduak úszópiac

Nem is olyan sok idővel ezelőtt a mindennapi emberek számára a közlekedés és szállítás még elválaszthatatlan volt a vízi utaktól. Ezt az élményt élhetjük át a mai délelőttön, amikor  is visszautazunk az időben és meglátogatjuk a világ egyik leghíresebb úszópiacát, a thaiföldi Damnoen Saduakot. Mi is csónakba szállunk, hogy részesei legyünk az eseményeknek és vízközelből vehessük szemügyre a többi csónakból árusított portékát. A színes vízi gyümölcs és zöldség piac kitűnő lehetőséget nyújt arra, hogy a még ismeretlen gyümölcsöket megkóstoljuk, illetve kipróbáljuk milyen csónakból ajándékot vásárolni. Aki még nem alkudozott csónakban ülve, az most ezt is megteheti. Ha tetszett az élmény, otthon beszélje meg a helyi zöldségesével.

Ebéd

Milyen az íze a csónakban főtt tészta levesnek? Most megtudhatjuk.

Piac a síneken

Ebéd után utunkat Mae Klong felé vesszük, ami egy másfajta piac kapcsán világhírű. A standok között ugyanis vonat közlekedik. Az árusokat mintha egy láthatatlan karmester vezényelné, adott időben egyszer csak fogják és behúzzák pultjaikat a sín mellől, leeresztik az üzletük előtt kitámasztott ponyvát, és a piac mozdulatlanságba dermed. Majd miután a kint lévő áruk mellett pár centivel elhalad a szerelvény, mindent gyorsan visszacsinálnak, és egy perc elteltével minden úgy tűnik, mintha vonat sose járt volna arra.

Só farm

Samut Sakhon a legnagyobb tengeri só termelője Thaiföldnek, így útközben megállunk egy fénykép erejéig.

Adj vért!

Életet menteni felemelő érzés. A különböző embertípusokban különböző az Rh-antigének gyakorisága, így bizonyos vércsoportokra országosan állandó igény van. Samut Sakhon kórházában vért adhat, aki akar. Közben betekintés a thai egészségügyi ellátórendszer színfalai mögé.

Az út este fél hét körül végződik Bangkokban a Victory Monumentnél.


TELITALÁLAT:

Azok számára, akik tizenegy napban szeretnének átfogó képet kapni Thaiföld kultúrájáról, történelméről és természeti szépségeiről.

ÁR:

3000 THB/fő/nap, azaz 11×3000 THB = 33.000 THB/fő, amely magában foglalja a következőket:

Az ár nem tartalmazza az étkezéseket és az ital fogyasztást.

A hatodik napon a Mae Rim Tigris Királyságban a tigrisekkel való személyes találkozás ára 420-620 THB/15 perc, amit egyénileg a helyszínen kell fizetni. Ez az ár a biztosítás díját is tartalmazza.

A hatodik napon a Chiang Mai-beli táncbemutató belépődíja a műsor mellett magában foglalja a vacsora árát is, így ennek az étkezésnek az ára a program árában benne foglaltatik.

Célország Thaiföld
Indulás dátuma Igény szerint
Időtartam 11 nap/10 éjszaka
Indulás/Érkezés Bangkok Morchit 2 autóbusz pályaudvar / Bangkok Victory Monument
Létszám Ez az út 3-9 személy számára foglalható
Ár 3000 THB/fő/nap

Online érdeklődés

Név (kötelező)

Email cím (kötelező)

Telefon (kötelező)

Üzenet